Yhteistyöllä parempaan tulokseen

Yhteistyöllä parempaan tulokseen

Kalatalousalueilta löytyy omasta takaa paljon kalatalouden asiantuntemusta. Niiden jäsenistöön kuuluu sekä valtakunnallisten kalatalouden järjestöjen edustajia että vesialueen omistajia, joilla on hyvä paikallistuntemus. Toimielimissä on usein kalatalouden ammattilaisia, biologeja ja aktiivisia kalastus- ja luontoharrastajia.

Vesistökunnostuksissa tarvitaan kalatalouden osaamisen lisäksi myös vesistön tilaan vaikuttavien tekijöiden tuntemusta. Hankkeesta riippuen, tietoa voidaan tarvita esimerkiksi kohdevesistön ja sen valuma-alueen ominaispiirteistä, kuormituksesta, teknisistä ratkaisuista, toimenpiteiden vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on usein välttämätöntä, jotta paras ja monipuolisin osaaminen saadaan käyttöön vahvistamaan kalakantoja ja kohentamaan kalavesiä!

Toimijoiden yhteistyö laajentaa rahoitusmahdollisuuksia ja tuo uusia ratkaisuja omarahoituksen järjestämiseen. Joissakin rahoitusmalleissa omarahoituksen voi korvata talkootyöllä ainakin osittain. Alueen muut toimijat saattavat mielellään tukea kalakantojen ja luonnon tilan parantamista, joten esimerkiksi yrityksiltä, yhdistyksiltä, säätiöiltä ja kunnalta kannattaa kysyä avustuksia omarahoituksen kattamiseen. Toimet, joilla lisätään luonnon monimuotoisuutta ja hoidetaan vesiä ja kalakantoja, palvelevat useita eri tavoitteita: ne parantavat alueen asukkaiden hyvinvointia, tukevat luonnon virkistyskäyttöä ja edistävät kalatalouden ohella myös muita elinkeinoja, kuten matkailua.

Kalatalousalueen mahdollisia yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi muut kalatalousalueet, vesialueen omistajat, paikalliset vesienhoitoyhdistykset ja muut yhdistykset sekä kunnat ja ELY-keskukset. Alueen toimijoista löytyy kattavasti tietoa vesistökunnostusverkostojen kautta.

Lisää tietoa:

Vesi.fi:

Vesistökunnostusverkosto (teemasivu)

Kuva: © Mikko Suonio