Ideasta hankkeeksi

Kunnostushanke lähtee liikkeelle ideasta ja ongelman tunnistamisesta. Omalla rannalla voi tehdä pieniä kunnostustöitä omin voimin, mutta vähänkään laajempiin hankkeisiin on syytä kutsua mukaan kaikki ne tahot ja ihmiset, joita asia saattaa koskea. Porukalla sovitaan hankkeen tavoitteet, joita voi olla useampia. Hankkeessa voidaan pyrkiä kohentamaan esimerkiksi vesialueen luontoarvoja sekä samaan aikaan parantamaan virkistyskäytön ja kalatalouden edellytyksiä.

Kunnostushanke edellyttää aina huolellista suunnittelua. Suunnittelua varten pitää selvittää perustietoja kunnostettavasta kohteesta, muun muassa kuormituslähteistä, veden laadusta ja vesiluonnon ja kalaston tilasta. Tietojen pohjalta laaditaan kunnostussuunnitelma, johon kirjataan tehtävät toimenpiteet ja niissä käytettävät menetelmät sekä toimenpiteiden tekijät ja aikataulut.

Lisäksi arvioidaan hankkeen kustannukset ja se, miten kustannukset katetaan. Kustannuksiin on mahdollista saada tukea eri lähteistä, mutta useimmiten tarvitaan myös omaa rahoitusta tai vähintäänkin talkootyötä. Rahoitusasiat, samoin kuin luvat ja viranomaisille tehtävät ilmoitukset, tulee hoitaa hyvissä ajoin ennen kunnostukseen ryhtymistä.

Jo alkuvaiheessa kannattaa myös tehdä suunnitelma siitä, miten kunnostuksen vaikutuksia seurataan. Seuranta tulee aloittaa jo ennen kunnostusta ja sitä tulee jatkaa kunnostuksen aikana ja kunnostustoimien jälkeen.

Rannikkoalueilla toimivia vesistökunnostajien verkostoja

Vesistökunnostajien verkostojen tavoitteena on lisätä tietoa vesistökunnostuksista ja niiden toteuttamisesta. Verkostot myös helpottavat toimijoiden välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. Ota rohkeasti yhteyttä oman alueesi verkostoihin ja liity mukaan!

Vesistökunnostusverkosto on valtakunnallinen yhteydenpitofoorumi kaikille vesistöjen hyvinvoinnista ja kunnostuksesta kiinnostuneille.
Vesistökunnostusverkosto

Rannikkovesien kunnostusverkosto kattaa Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Uudenmaan rannikot. Koordinoinnista vastaavat yhteistyössä Varsinais-Suomen ja Uudenmaan ELY-keskukset.
marja.kosme@ely-keskus.fi (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
mari-anna.narhi@ely-keskus.fi (Uudenmaan ELY-keskus)

Rannikko-Pohjanmaan vesistökunnostusverkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajia ja asiantuntijoita. Koordinoinnista vastaa Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry (PVY ry).
Rannikko-Pohjanmaan vesistökunnostusverkosto

Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto kokoaa yhteen alueen vapaaehtoistoimijoita ja asiantuntijoita sekä kerää tietoa ja materiaalia vesistökunnostuksesta. Koordinoinnista vastaa Valonia.
Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto

Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto kokoaa yhteen alueen vesistötoimijat sekä jakaa tietoja vesien tilasta ja vaikutusmahdollisuuksista. Koordinoinnista vastaa Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY ry).
Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto

Perämeren vesistökunnostusverkoston suunnitteluryhmä. Koordinoinnista vasta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
anne.korhonen@ely-keskus.fi

Kuva: © Mats Weterbom / Metsähallitus

Hyödyllisiä linkkejä:

Vesi.fi:
Vesistökunnostus (teemasivu)

Vesi.fi:n aineistopankki:
Vesistökunnostusten seuranta

Muualla verkossa:
Vesistökunnostusten seurantojen toteuttaminen
Rahat pintaan -sivusto (rahoituslähteitä)