Vesitapahtumakalenteri
Tunnista ikuisuuskemikaalit ja kevennä tulevaisuuden kuormaa -paneelikeskustelu ja striimi
Helsingin Messukeskuksen Itämeripäivän teemaan sopivassa paneelissa asiantuntijat kertovat vesistöjä rasittavista ikuisuuskemikaaleista. Vesillä liikkujat pääsevät tarkastelemaan myös omaa rooliaan vesiensuojelijana. Miten jokainen voi olla ratkaisevassa asemassa ja keventää kemikaalikuormaansa eri vuodenaikoina?
Neljä vedenaikaa -paneelikeskustelussa avataan, mitä nämä piilevät ikuisuuskemikaalit ovat ja miten ne päätyvät vesistöihimme. Minkälaisia vaikutuksia niillä on koko ekosysteemiimme – vesiimme, luonnon kiertokulkuun, ravintoketjuun ja ihmisen terveyteen?
Vesistöissämme on yhä enemmän kemikaaleja, jotka ovat peräisin esimerkiksi pakkauksista, tekstiileistä, harrastusvälineistä, kalaverkoista, maaleista, pinnoitteista ja pesuaineista. Näiden ikuisuuskemikaaleiksi kutsuttujen per- ja polyfluorattujen alkyyliyhdisteiden (PFAS) tiedetään säilyvän ympäristössä pidempään kuin minkään muiden synteettisten aineiden.
Lisäksi keskustelussa luodaan katsaus tulevaan ja siihen, miten jokainen voi olla yksilönä tai yhteisön jäsenenä ratkaisevassa asemassa ja keventää kuormaansa eri vuodenaikoina vesillä liikkuessaan.
Panelisteina on neljä mielenkiintoista vastuullisuusalan asiantuntijaa, jotka alustavat kukin teemaa omalla erityisosaamisellaan. Puheenjohtajana toimii Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom ja Puoli seitsemän -ohjelmista tuttu luontotoimittaja ja innokas meloja Tom Nylund. Nylund on viettänyt lapsesta saakka aikaa vesistöjen äärellä ja nähnyt, miten meri muuttuu. Itämeri-aktivistina hän haluaa työllään antaa äänensä myös merelle.
Neljä vedenaikaa -asiantuntijapanelistit:
Riku Vahala on Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja ja tekniikan tohtori. Ennen nykyistä tehtäväänsä Riku Vahala ehti toimia yli 15 vuotta Aalto-yliopistossa vesihuoltotekniikan professorina ja muun muassa Rakennetun ympäristön laitoksen johtajana. Lisäksi hän on ollut osa-aikaisesti korkeimman hallinto-oikeuden ympäristöasiantuntijaneuvoksena vuosina 2012–2019. Vahala on vaikuttanut myös useissa alan järjestöissä, kuten Vesiyhdistyksen ja Water Finns ry:n puheenjohtajana.
Marja Rissanen on tekstiili- ja materiaalitekniikan insinööri ja toimii Tampereen ammattikorkeakoulussa tutkinto-ohjelman vetäjänä. Hän on työskennellyt aiemmin Aalto yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa tekstiilialan tutkimus- ja opetustehtävissä. Rissasen erikoisalueita ovat tekstiilikuidut, tekstiilien kierrätys ja tekstiilikemia.
Topiantti Äikäs on pitkän linjan kilpaveneilijä ja pursiseura-aktiivi Lappeenrannan Pursiseurasta. Hän on toiminut Suomen purjehdus- ja veneilyseuran ympäristökomitean puheenjohtajana ja edistänyt myös SPV:n Veneile vastuullisesti -ohjelmaa. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri aluesuunnittelusta ja filosofian tohtori kulttuurimaantieteestä. Äikäs työskentelee Mikkelissä alueellisen kehittämisen, kaupunkisuunnittelun ja -kehityksen asiantuntijana.
Miisa Mink on yrittäjä ja palkittu tasa-arvo- ja ympäristöaktivisti. Hän on impact-toimisto The Activist Agencyn perustaja ja Saimaa ilman kaivoksia -kansanliikkeen ja samannimisen yhdistyksen perustaja ja puheenjohtaja. Mink puhuu etenkin energiamurroksen kokonaisvaikutuksista ympäristöömme ja vesistöihimme.