Publicerad: 19.1.2021

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Sulfatjordarna vid kusten leder till känsligt grundvatten

På många ställen längs den finska kusten finns så kallade sura sulfatjordar. Grundvattnet kan vara gott och friskt även i dessa områden. Om grundvattennivån sjunker under en exceptionellt torr period händer det emellertid lätt att vattenkvaliteten försämras.

De sura sulfatjordarna består av tidigare havsbotten. Bakterierna som levde i havet bröt ner de döda havsorganismerna som sjunkit till botten och förbrukade samtidigt syre. På så sätt uppstod syrefria avlagringar, som innehåller föreningar av svavel och järn, på havsbotten. Nu ligger dessa avlagringar på torr mark.

Mest sura sulfatjordar finns det på Bottniska vikens vidsträckta landhöjningskuster, men de förekommer också i andra grunda kustområden. Deras syrefria skikt ligger normalt under grundvattennivån och orsakar därför inga miljöproblem. Grundvattnet är också helt drickbart.

Situationen förändras om grundvattennivån sjunker. Då kommer föreningarna som innehåller svavel och järn i kontakt med luften i marken. Det startar en komplicerad händelsekedja, som bland annat resulterar i att svavelsyra uppkommer. Grundvattnet blir surare och järnhalten ökar. Grundvattnet kan också innehålla skadliga halter av aluminium och tungmetaller. Om sådant grundvatten rinner ut i sjöar, älvar och åar kan det leda till fiskdöd.

Den torka som klimatförändringen orsakar och de sjunkande grundvattennivåerna utgör en särskild risk just i områden med sura sulfatjordar.

Bild: © Tiina Tuomaala, Vastavalo

Fördjupa dig i temat