Publicerad: 30.9.2021

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Smutsar industrin fortfarande ner vattendragen?

Industrins utsläpp av avloppsvatten regleras och följs upp noggrant. Olika industrisektorer har också gjort omfattande investeringar i vattenvården. Smutsar industrianläggningarna i vårt land fortfarande ner våra vattendrag?

Den äldre generationen minns tider då vattnet var dåligt i vattendrag i närheten av många cellulosafabriker. Sjok av fibrer drev omkring på vattenytan, vattnet luktade illa och fiskarna dog eller gav sig iväg till renare vatten.

Belastningen från skogsindustrin kulminerade på 1970-talet. Därefter började sektorn satsa på behandling av avloppsvattnet. Man började också utveckla produktionstekniken så att den var mer skonsam mot vattendragen. Resultaten syntes snabbt: utsläppen av suspenderat material och syreförbrukande ämnen minskade kraftigt, belastningen av organiska ämnen och näringsämnen som bryts ned långsamt i något mindre utsträckning.

Skogsindustrins belastning på vattendragen är dock fortfarande överlägset störst av alla industrisektorer. Cirka 90 procent av fosforbelastningen och 70 procent av kvävebelastningen från den finländska industrin härstammar från massa- och pappersindustrin.

Industrin är inte längre en betydande förorenare av vattendragen med tanke på hela landet. De enskilda produktionsanläggningarna kan dock medföra betydande belastning på vattendragen i närheten. Utöver övergödande utsläpp kan skadliga organiska ämnen och metaller släppas ut i vattendragen. Metallutsläpp uppkommer i synnerhet i gruvverksamheten och metallindustrin. Den ökade gruvdriften har ökat de lokala olägenheterna.

Bild: © Jari Kurvinen, Vastavalo