Publicerad: 13.4.2021

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Skötsel och restaurering av fiskevatten

Det lönar sig att sköta och restaurera fiskevattnen. När ett vattendrag och dess fiskbestånd mår bra ger det mycket högklassig fisk att fiska.

Hörnstenen i skötseln och restaureringen av fiskevattnen är att vattendraget kan producera fisk. Många faktorer kan försämra fiskproduktionen. Vattendraget kan till exempel lida av övergödning, det kan finnas vandringshinder eller vattendragets yngelproduktionsområden har förstörts. Utgångspunkten för skötsel- och restaureringsåtgärderna ska vara information om vilka problem som stör eller hotar fiskevattnet och hur de kan åtgärdas eller förebyggas.

Hållbart fiske är en viktig del av skötseln av fiskevattnen. Det innebär att fisket inte får överstiga fiskproduktionen och att olika arter fiskas i samma utsträckning. Om fisket är för fokuserat på till exempel rovfiskar, kan fiskbeståndets struktur förändras. En övergödd sjö kan fyllas allt mer av karpfiskar. Den stora mängden karpfiskar gör sjön ännu mer övergödd, eftersom karpfiskarna rör upp botten och får näringsämnena som lagrats där att på nytt blandas i vattnet.

Om fiskbeståndets struktur redan har förändrats kan situationen åtgärdas med särskilt reduktionsfiske. Det innebär effektivt fiske av karpfiskar och andra övertäta bestånd. Vid behov kan önskade fiskbestånd stödas genom utplantering av fiskyngel i vattendraget.

Skötsel och restaurering av fiskevatten kräver alltid ett omfattande samarbete mellan vattenområdets ägare och myndigheterna. Till en början lönar det sig alltså att kontakta både vattenområdets delägarlag och en expert på restaurering vid regionens närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen).

Bild: © Syke