Publicerad: 30.1.2020

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Restaurering av älvar, åar och bäckar

Naamankajoen kunnostustalkoot. Kivien siirtoa veden virtaaman muuttamiseksi.

Våra strömmande vatten har utsatts för mycket under årens lopp. De har rensats och dämts upp, och deras kurvor har rätats ut. Är det möjligt och lönar det sig att restaurera älvar, åar och bäckar?

Det finns mycket få älvar, åar och bäckar i naturtillstånd kvar i Finland och många naturtyper i strömmande vatten är hotade. Med hjälp av restaurering är det möjligt att återställa habitat och växt- och djurarter som är typiska för strömmande vatten. Samtidigt höjs också vattendragens värde som rekreationsobjekt.

Restaureringen kan kräva åtgärder i omgivningen kring vattendraget. Om belastningen från avrinningsområdet är för stor måste man åtgärda utsläppskällorna.

Vilka restaureringsåtgärder som behövs i själva vattendraget varierar beroende på objektet i fråga. Om en fåra är uppdämd eller utbyggd med andra hinder och konstgjorda konstruktioner måste man utreda om de kan avlägsnas. Miljötillstånd kan behövas för att avlägsna konstruktioner. Till slut restaurerar man fåran så att den biologiska mångfalden gynnas och strömningsförhållandena blir varierande.

Ett sätt att restaurera ett strömmande vattendrag är att lägga till trä, grus och stenar i fåran – samma material som en gång kan ha avlägsnats därifrån. Stenar och träd får strömningshastigheten att variera så att det naturliga loppet med omväxlande forsar och lugnvatten återställs i fåran. I den slingrande strömmen hittar fiskarna skydd och bottendjuren hittar lämpliga livsmiljöer. Genom att restaurera strömmande vatten kan man skapa ett mångsidigt vattendrag där fiskar kan föröka sig.

Bild: © Saara Pönkkö

Fördjupa dig i temat