Publicerad: 2.12.2019

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Översvämningar vid kusten

Stormar som lågtryck fört med sig kan få havsvattenståndet att stiga kraftigt. I värsta fall svämmar havsvattnet över bosättningsområdena: det omringar byggnader och svallar längs gatorna.

I Helsingfors inträffade en stor havsvattenöversvämning i januari 2005. Vattnet steg mer än en och en halv meter högre än normalt och svallade in över Salutorget. Det fanns många orsaker till situationen: ett djupt lågtryck låg över sydkusten och vinden hade länge legat på i rätt riktning. Dessutom höjdes vattenståndet av en så kallad seicher våg.

En seicher eller en stående våg är ett fenomen som är typiskt för Östersjön. Havet är just så stort att vattnet kan skvalpa från kant till kant på samma sätt som i badkar, bara mycket långsammare. En seicher kan höja vattenståndet vid Östersjöns stränder med tiotals centimeter, vilket var fallet vid översvämningen i Helsingfors.

Städer som är byggda vid en älvmynning har sina egna särskilda problem: när havsvattenståndet är högt tränger havsvatten upp i älven. Om älven också i övrigt är nära att svämma över kan havsvattenföringen förvärra situationen. Björneborgs stad är särskilt känslig för översvämningar av just den här anledningen.

Havsvattenöversvämningar är ganska sällsynta, men klimatförändringen kan öka risken för dem. Havsnivån i Finska viken beräknas stiga med cirka 30 centimeter under detta århundrade, i värsta fall med nästan en meter. I Bottniska viken bromsar landhöjningen upp höjningen av havsvattenståndet.

Bild: Pixabay

Fördjupa dig i temat