Publicerad: 19.1.2021
Informationen har producerats av Finlands miljöcentral
Klimatförändringen påverkar översvämningarna
Vårfloder uppkommer när ett tjockt snötäcke smälter snabbt. Klimatförändringen gör vintrarna och vårarna varmare, samtidigt som snötäcket blir tunnare. Hur går det då med vårfloderna?
Luftens temperatur och nederbördsmängden har stor inverkan på hur mycket vatten som rinner ut i älvarna och åarna under olika årstider. På sommaren och vintern är avrinningen i allmänhet mindre, på våren och hösten rikligare. Vattnet i älvarna och åarna strömmar alltså mest på våren när snön smälter samt under höstregnen.
Klimatförändringen ändrar på situationen. Den ökar vattenföringen i älvarna och åarna särskilt på vintern. Vattenföringen vintertid kan till och med mångdubblas före århundradets slut. Det kan få älvarna och åarna att svämma över mitt i vintern. Vinterfloder har redan förekommit i södra och mellersta Finland.
På motsvarande sätt minskar vårfloderna på många ställen, men de försvinner inte helt. De årliga variationerna kan vara stora och översvämningar blir svårare att förutspå än tidigare. Situationen kan också variera mycket lokalt. I Lappland blir vinterfloder knappast vanligare ännu på länge. Däremot kan vårfloderna till och med öka under de närmaste årtiondena, då nederbördsmängden under vintern ökar.
Den årliga avrinningen beräknas öka i hela landet med i genomsnitt 3–8 procent till följd av klimatförändringen. Siffran låter inte stor, men den inbegriper betydande tidsmässiga och lokala variationer. Variationerna kan bli större än i nuläget, eftersom klimatförändringen medför störtregn, perioder av torka och andra extrema väderfenomen.
Bild: © Jaakko Vähämäki, Vastavalo
Fördjupa dig i temat
Översvämningsriskernas utveckling i framtiden
I Finland är översvämningsriskerna små jämfört med många andra länder. Klimatförändringen och samhällsutvecklingen medför ändå …