Publicerad: 19.1.2021

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Klimatförändringen påverkar grundvattnets kvalitet

Grundvatten är aldrig enbart vatten. Det innehåller många ämnen som löst sig i vattnet ur marken eller berggrunden. I allmänhet finns det så få sådana ämnen i vattnet att de inte stör vattenanvändningen. Klimatförändringen kan ändra på situationen.

Till följd av klimatförändringen kan grundvattennivåerna variera mer än tidigare. På vintern stiger vattenståndet troligtvis något högre än i nuläget, medan det på sommaren kan sjunka lägre än idag.

De stora variationerna äventyrar grundvattnets kvalitet. När vattennivån sjunker lägre än tidigare kommer jordlagren under vattnet i kontakt med luften. Det finns nämligen alltid också luft mellan jordpartiklarna. Syre i luften reagerar med ämnena i marken så att en del av dem blir lösliga och sipprar ut i grundvattnet. Även mikroberna i marken kan ta del i händelseförloppet.

Den motsatta situationen – när grundvattennivån stiger – kan också orsaka problem. Grundvattnet börjar nu strömma i sådana jordlager som tidigare låg ovanför grundvattennivån. I dessa jordlager kan det finnas skadliga ämnen, som börjar röra på sig med grundvattnet.

Till följd av klimatförändringen kan allt mer järn och mangan komma in i brunnsvattnet. Även halten av humus och andra organiska ämnen kan öka om störtregnen blir allt fler och sköljer ut ytvatten i brunnen.

De så kallade sulfatjordarna är betydande riskområden. De består av tidigare havsbotten och är mycket sura. I dessa områden är en god kvalitet på grundvattnet i hög grad beroende av att grundvattennivån hålls stabil.

Bild: © Mirjam Orvomaa, Syke

Fördjupa dig i temat