Publicerad: 19.1.2021

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Klimatförändringen ökar belastningen på vattendragen

Finlands sjöar och kustvatten är till största delen i gott skick. Vattnen belastas dock av utsläpp från land. Klimatförändringen hotar öka belastningen på vattendragen ytterligare.

Klimatförändringen påverkar vattenkvaliteten och vattennaturen på många sätt och alla konsekvenser kan ännu inte förutses exakt.

När klimatet blir varmare är det dock klart att också vattendragen blir varmare, vilket kan förändra vattendragens naturliga tillstånd. Det kan leda till ökade bakterie- och alghalter samt påverka vattnets syreförhållanden och vattencirkulationen. Även den förkortade istäckta tiden har betydelse för vattennaturen.

Ett ännu värre problem är att klimatförändringen ökar spridningen av näringsämnen, det vill säga kväve och fosfor, från land till vatten. Det beror på att de ökande regnen, i synnerhet störtregnen, sköljer ut jord och näringsämnen i vattendragen. Problemet förvärras av att en större del av nederbörden under vintern faller som regn på bar mark. Vi kan ändå påverka den framtida näringsbelastningen till exempel genom att utveckla metoderna inom jordbruket.

Om näringsbelastningen ökar kan övergödningen av vattendragen förvärras: algtillväxten kan öka ytterligare och syrebristen bli vanligare. Förutom näringsämnen kan regnen även lösgöra andra skadliga ämnen från marken.

Översvämningarna som ställvis ökar kan också utgöra en risk för vattendragen. De kan erodera strandbankar och dra med sig mycket jordmaterial. I värsta fall leder en översvämning till att avloppens och pumpstationernas kapacitet överskrids. Då måste orenat avloppsvatten släppas ut direkt i vattendraget.

Även torka sommartid kan försämra vattenkvaliteten. Den minskar vattenföringen, det vill säga vattnet blir stående i sjön en längre tid. Det kan orsaka syrebrist i djupare vatten.

Bild: © Mikko Suonio, Vastavalo