Publicerad: 23.1.2020

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Indikator för vattendragens välmående

Vesinäytteen ottaja veneellä järvellä.

Vattendragen är komplicerade ekosystem. För att kunna bedöma deras status måste man undersöka och utreda många olika faktorer.

Vattnets status i sjöarna, åarna, älvarna och kustområdena bedöms på en femgradig skala. Det högsta betyget är ”hög”, det lägsta är ”dålig”. Mellan dessa finns nivåerna ”god”, ”måttlig” och ”otillfredsställande”.

Målet för vattenvården är att alla vatten ska ha åtminstone god status och inte försämras. Närmare bestämt är målet god ekologisk status och god kemisk status. Målet är detsamma inom hela EU-området.

Den ekologiska statusen bedöms utifrån hurdana alger, vattenväxter, bottendjur och fiskar som lever i vattnet. I bedömningen kan man granska alla arterna, förekomsten av olika arter samt valda indikatorarter. Dessutom beaktas vissa kvalitetsfaktorer i vattnet (t.ex. fosfor- och kvävehalten) samt andra betydande förändringar (t.ex. reglering och dammarnas hindrande effekt).

Bedömningen av den kemiska statusen grundar sig på om de maximala halterna som fastställts för vissa farliga eller skadliga kemikalier och metaller överskrids.

När alla uppgifter har sammanställts gör man en kalkyl över i vilken statusklass vattendraget i fråga ska placeras. Uppgifterna för vattendraget jämförs med uppgifterna för ett område i så naturligt tillstånd som möjligt. Den slutliga bedömningen görs av en sakkunnig som också beaktar eventuella brister och tilläggsuppgifter i materialet samt andra situationer i enskilda fall.

Bild: Uleåborgs yrkeshögskola

Fördjupa dig i temat