Publicerad: 20.12.2019

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Är det möjligt att restaurera sjöar?

Vad kan man göra när en sjö är rejält övergödd? När algblomningar och syrebrist är årligen återkommande fenomen eller när hela sjön hotar att växa igen?

En övergödd sjö kan restaureras. Det lyckas dock inte i en handvändning, utan kräver långsiktigt arbete.

Övergödning orsakas av belastningen av näringsämnen som hamnar i sjön. Därför måste man först få belastningen under kontroll. Det gäller både näringsämnen från avrinningsområdet och så kallad intern belastning. Intern belastning innebär att näringsämnen som med tiden sedimenterats på sjöns botten börjar frigöras i vattnet under syrefria förhållanden.

Belastningen från avrinningsområdet kommer oftast från de åkrar och skogar som omger sjön. När man känner till vad som orsakar belastningen kan man åtgärda problemen. Man kan anlägga en bred skyddszon eller en våtmark mellan åkrarna, skogen och sjön. I samband med skogsvård kan man också välja mångsidiga skogsodlingsmetoder och undvika att rensa diken på nytt.

Man kan försöka bekämpa effekterna av den interna belastningen med hjälp av syresättningsutrustning. En annan metod är att påverka näringsvävarna i sjön: minska mängden karpfisk och plantera ut rovfisk i sjön. Metoden kallas restaurering av näringsväven eller biomanipulation.

Man kan också försöka sedimentera fosfor med hjälp av kemikalier. Behandling med kemikalier är ändå en kraftfull restaureringsåtgärd, som kan leda till fiskdöd och andra skador. Därför kräver den alltid ett miljötillstånd.

Bild: © Mikko Suonio, Vastavalo

Fördjupa dig i temat