Publicerad: 2.12.2019

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Älvarnas vårfloder

Vårfloderna är ett årligt fenomen. Människor som bor vid åar och älvar har under årens lopp lärt sig var vattendraget oftast svämmar över sin fåra. Vårfloden kan ändå överraska med sin hastighet.

Vårfloden är summan av många faktorer. Om alla faktorer råkar falla på plats samtidigt kan översvämningen bli svår.

Den främsta orsaken till vårfloden är att snön smälter. Ju mer snö det har fallit under vintern, desto mer smältvatten uppkommer. Om vädret blir varmare och det regnar samtidigt, rinner mycket vatten till i åarna och älvarna på en kort tid. Vattnet hopar sig i fåran och svämmar över dess brinkar. Om terrängen är låglänt kan stora områden hamna under vatten.

De värsta översvämningarna i älvar uppstår när isflak hopar sig i en älv så att vattnet inte längre kan strömma ordentligt. En ispropp kan bildas på ett ögonblick. Vattenståndet i älven kan då stiga med upp till en meter i timmen. Högarna av is kan också tränga sig ut ur älvfåran, vilket ökar skadorna.

Vårfloderna kan förutspås ganska väl utifrån snömängden och väderinformationen. Isproppar är däremot svåra att förutse. Risken för isproppar är störst när snön smälter snabbt och isen ännu inte har blivit skör. I riskområden kan isen sågas i bitar för säkerhets skull. Bitarna sköljs iväg av strömmen och ingen ispropp uppkommer.

Bild: © Juha Määttä, Vastavalo

Fördjupa dig i temat