Regionala sidor om översvämningsrisker

Översvämningar i Egentliga Finland
I avrinningsområdena med få sjöar i Egentliga Finland förekommer de största översvämningarna i allmänhet på våren på grund av snösmältning och ställvis på grund av isproppar, eller på senhösten och vintern på grund av rikliga regn. Dessutom kan det i samband med stormar i Skärgårdshavets kustområde förekomma översvämningar som beror på att havsnivån stiger.
Vid Åbo kust, som är det enda området med betydande översvämningsrisk i Egentliga Finland, inträffar de värsta havsöversvämningarna som orsakar skador numera främst under hösten och början av vintern, då vattenståndet i Östersjön kan vara högt på grund av att långvariga sydvästliga vindar och stormar höjer havsvattenståndet vid kusten.
Inträffade översvämningar
I september 1975 steg havsvattnet vid sydkusten mer än en meter över normalnivån. Bland annat skadades en del båtar när de fylldes med vatten eller förtöjningarna slets av. I december 1986 nådde havsvattnet översvämningsnivå längs kusten. I Åbo uppmättes havsvattenståndet till 121 cm över det teoretiska medelvattenståndet. I Åbo hamn steg vattnet till hamnkajerna och hotellet omringades av vatten. I februari 1990 inträffade århundradets djupaste lågtryck och havsvattenståndet på sydvästkusten steg beroende på plats med cirka 100–130 cm. I januari 1995 steg havsvattenståndet i Åbo hamn till som mest till +127 cm, vilket ledde till vattenskador i fastigheterna och till att några bilar blev blöta.
I januari 2005 uppmättes i Åbo hamn en höjning av havsvattenståndet som var +137 cm som högst jämfört med det teoretiska medelvattenståndet. Det här var rekord för Åbos del. Översvämningen orsakade då svåra vattenskador på fastigheterna i hamnen och ungefär 200 bilar förstördes.
I januari 2007 steg vattnet vid sydvästkusten till över en meter över det normala och var som mest + 116 cm i Åbo hamn. Detta orsakade mindre skador på fastigheterna och några bilar blev blöta.
I februari 2020 steg havsvattnet till följd av ett lågtryck som varat hela vintern och en storm till ett rekord vid Bottenhavets kust och även i Åbo hamn till +115 cm.
Områden med översvämningsrisk
De största översvämningsriskerna i Egentliga Finland finns i området med betydande översvämningsrisk vid Åbo kust, där det bland annat finns omfattande hamnverksamhet och där översvämningar dessutom kan orsaka skador på samhällstekniken, den ekonomiska verksamheten, vägnätet och miljön.
Andra områden med översvämningsrisk i den lägre kategorin i Egentliga Finland är Salo och Bjärnå, där översvämningar som orsakar skador uppstår på grund av att vattenföringen och vattenståndet ökar på grund av regn och/eller snösmältning samt isproppar.
Hantering av översvämningsrisker
I den plan för hantering av översvämningsrisker jämte bilagor som utarbetats för Åbo kust presenteras en beskrivning av de åtgärder som ska vidtas för att hantera översvämningsriskerna i området.
Planer för hantering av översvämningsrisker i Egentliga Finland:
Preliminära bedömningar av översvämningsriskerna
I den preliminära bedömningen av översvämningsriskerna identifieras de risker som översvämningar medför för bland annat för bebyggelsen, samhällets funktioner, trafiken, miljön och kulturarvet. Bedömningen görs för alla avrinnings- och kustområden och utifrån bedömningen utses områden med betydande översvämningsrisk. För områdena med betydande översvämningsrisk utarbetas eller uppdateras översvämningskartor och planer för hantering av översvämningsrisker.
De första preliminära bedömningarna gjordes 2011 och granskades 2018. De reviderade preliminära bedömningarna gjordes digitalt år 2024. Dessa uppdateras vidare baserat på samrådet (15.3.2024–17.6.2024) till slutet av 2024.
Preliminära bedömningar av översvämningsriskerna 2024 (bakgrundsdokument för samrådet)
- Eura å (på finska)
- Lapinjoki (på finska)
- Karvianjoki Kasalanjoki (på finska)
- Kumo älv (på finska)
- Kisko å – Bjärnå å (på finska)
- Uskela å (på finska)
- Halikko å (på finska)
- Pemar å (på finska)
- Aura å
- Hirvijoki (på finska)
- Mynäjoki (på finska)
- Laajoki (på finska)
- Sirppujoki (på finska)
- Skärgårdshavets kustområde (havsvattenöversvämning och små avrinningsområden vid kusten, t.ex. Sagu å, Reso å och Velluanjoki)
- Bottenhavets kustområde (havsvattenöversvämning och små avrinningsområden vid kusten, t.ex. Ihodenjoki och Harjajuova-Pinkjärvi, på finska)
Preliminära bedömningar av översvämningsriskerna 2018
- Eura å, Lapinjoki och kustområdet (på finska)
- Karvianjoki Kasalanjoki kustområdet (på finska)
- Kumo älv, Harjajuova-Pinkjärvi och kustområdet (på finska)
- Kisko å -Perniönjoki Uskela å Halikko å Sagu å och kustområdet (på finska)
- Sydvästra Finlands skärgård (på finska)
- Pemar å Aura å Reso å och kustområdet (på finska)
- Vakka-Suomi (på finska)
Hörande om den preliminära bedömningen av översvämningsriskerna
Befolkningen och intressentgrupperna har möjlighet att framföra sina åsikter om förslagen på områden med betydande översvämningsrisk. Samtidigt har de möjlighet att framföra sina åsikter om innehållet i planen för hantering av översvämningsrisker samt om utgångspunkterna och målen för den tillhörande miljörapporten samt om beredningen av den.
Samråd om den preliminära bedömningen 2024
Förslaget till betydande översvämningsriskområden orsakade av vattendragen och havsvattenståndet, som utarbetades baserat på den reviderade preliminära bedömningen av översvämningsriskerna 2024, var framlagt för påseende och samråd 15.3.2024–17.6.2024.
På basis av den inlämnade responsen och de reviderade förslagen angav jord- och skogsbruksministeriet den 19 december 2024 områdena med betydande översvämningsrisk fram till år 2030 och tillsatte översvämningsgrupper för dessa områden.
- Sammandrag av responsen (på finska)
- Reviderat förslag (på finska)
Samrådsmaterial (15.3.2024–17.6.2024):
- Kungörelse: anvisningar för att ge respons (PDF)
- Förslag på områden med översvämningsrisk (samrådsdokument) (PDF)
- Förberedelse av hanteringsplan för översvämningsrisker och miljörapporten (samrådsdokument)
- Digitala bakgrundsdokument finns under den ovanstående rubriken Preliminära bedömningar av översvämningsriskerna 2024. Du kan söka efter bakgrundsdokument enligt kommun på sidan Hantering av översvämningsrisker.
Dagvattenöversvämningar, alltså översvämningar som orsakas av ösregn och snösmältning, hör till kommunernas ansvar. Se mer på Översvämningsrisker orsakade av dagvatten.
Hörande om den preliminära bedömningen 2018
NTM-centralen i Egentliga Finland har under den första planeringsomgången år 2018 granskat de preliminära bedömningarna av översvämningsriskerna inom sitt verksamhetsområde. Bedömningsmaterialet var framlagt för hörande 9.4–9.7.2018. Samtidigt begärdes också utlåtanden av de behöriga myndigheterna. För Egentliga Finlands del inkom 5 utlåtanden. Det fanns inget behov av att ändra bakgrundsdokumenten för bedömningen och NTM-centralen i Egentliga Finlands förslag till områden med betydande översvämningsrisk i Egentliga Finland utifrån responsen som inkom under hörandet.
Som område med betydande översvämningsrisk föreslogs Åbo kust, som hade utsetts till betydande redan i bedömningen 2011. Bland områdena med betydande översvämningsrisk i Egentliga Finland avlägsnades Salo stad på grund av att ett projekt för översvämningsskydd färdigställts samt havsöversvämningsområdena i Reso och Nådendal på grund av preciserade översvämningskartor och skadebedömningar. Jord- och skogsbruksministeriet utsåg områden med betydande översvämningsrisk i enlighet med det reviderade förslaget.
Områdesspecifikt material
Här kommer det i ett senare skede att finnas länkar till områdesspecifikt material i materialbanken på Vesi.fi
Fördjupade innehåll
Myndigheternas beredskapsåtgärder och verksamhet vid översvämning
Olika myndigheter och andra offentliga aktörer har sina egna uppgifter och ansvar i samband med förberedelser för översvämningar och under en översvämning.
Lagstiftning om översvämningsrisker
Lagstiftningen som styr hanteringen av översvämningsrisker gäller såväl översvämningar i vattendrag och havsvattenöversvämningar som dagvattenöversvämningar i tätorter.
Hantering av översvämningsrisker
Hanteringen av översvämningsrisker omfattar alla de åtgärder i de olika faserna vars mål är att bedöma och minska översvämningsriskerna samt förhindra eller minska skadorna som orsakas av översvämningar.