Aktuella hydrologiska översikter
Välj lägesrapport
Algläget
Blågrönalgläget i karttjänstenKartan över blågrönalgläget visar blågrönalgläget som punktvisa observationer på cirka 400 observationsplatser, av vilka största delen på allmänna badstränder. Situationen bedöms en gång i veckan på observationsplatserna. Även medborgarna kan anmäla observationer av blågrönalger och inrätta egna observationsplatser med hjälp av Havaintolähetti. Observera att blågrönalgläget på en observationsplats kan förändras snabbt till exempel på grund av vädret. Blågrönalger kan producera olika alggifter. Bada aldrig själv och låt inte heller husdjur bada i vatten där det finns blågrönalger.
Blågrönalgläget 8.8.2024
Något mer cyanobakterier har observerats i insjöarna och kustområdena än förra veckan. I insjöarna har observationer gjorts särskilt i landets södra och västra delar samt utspritt längs mellersta Finland. Även vid Sydvästra Finlands kust har man observerat något mer cyanobakterier än förra veckan. På öppet hav har blomningarna ökat söder om Skärgårdshavet.
De näringsämnen som kraftiga lokala regn fört med sig till vattendragen och den lugna vinden har ställvis ökat blomningarna av cyanobakterier i sjöarna. Cyanobakterier har observerats i insjöarna jämfört med förra veckan på något flera observationsplatser för riksomfattande uppföljning av cyanobakterier. Antalet observationer är något fler än normalt i slutet av sommaren. Mycket rikligt med cyanobakterier har observerats på fyra observationsplatser i Nyland, Egentliga Finland och Päijänne-Tavastland. På 16 observationsplatser har man observerat rikligt med cyanobakterier och en aning cyanobakterier har observerats på 36 observationsplatser. Observationer av cyanobakterier har gjorts främst i landets södra, mellersta och västra delar och de nordligaste enskilda observationerna har gjorts i Norra Österbotten och Kajanaland.
Mängden cyanobakterier har också ökat något i kustområdena sedan förra veckan. Cyanobakterier har observerats på 23 observationsplatser i den riksomfattande uppföljningen av cyanobakterier, av vilka mycket rikligt med alger har observerats på två observationsplatser i Egentliga Finland. På fyra observationsplatser observerades rikligt med cyanobakterier och på 17 platser lite cyanobakterier. Cyanobakterier observerades främst vid Egentliga Finlands kust, men enstaka observationer gjordes också vid Nylands, Kymmenedalens, Satakuntas och Österbottens kuster.
I de öppna havsområdena har algläget i huvudsak förblivit detsamma som förra veckan, men blomningarna har ökat söder om Skärgårdshavet. I Skärgårdshavet är algen huvudsakligen blandad med vattnet, men lokala ytansamlingar kan förekomma. På västkusten förekommer alger som blandats i vattnet mest i området mellan Nystad och Raumo samt utanför Korsnäs.
I Finska viken finns alger blandade i vattnet i de öppna havsområdena i Ingå och Porkala och som ytansamlingar i östra Finska viken i närheten av Hogland. Mest cyanobakterier har observerats under veckan söder om Skärgårdshavet och vid Kimitoön ända till Ålands skärgård. I området finns cyanobakterier både blandade i vattnet och som ytansamlingar.
Utöver den officiella uppföljningen lämnar också privatpersoner information om cyanobakterieläget. Under veckan kom sammanlagt över 80 observationer in via Järvi-meriwiki och Vesi.fi. I 64 av dessa observerades cyanobakterier.
Publiceringen av Finlands miljöcentrals veckoöversikter över algläget avslutas den 8 augusti för det här året, men den riksomfattande uppföljningen av cyanobakterier fortsätter fram till den 30 september. Cyanobakterier förekommer vanligen ännu långt in på hösten i insjö- och havsområdena. Finlands miljöcentral informerar i fortsättningen vid behov om algläget. Ett sammandrag av sommarens uppföljning av cyanobakterier publiceras den 29 augusti 2024.
Vad alla bör veta om blågrönalger
Blågrönalgerna förekommer i allmänhet som rikligast under hög- och sensommaren. Stora mängder blågrönalger är tecken på övergödning i ett vattendrag. Blågrönalgblomningarna stör användningen av vattnen i rekreationssyfte och de kan producera alggifter. Det är bra att lära sig känna igen blågrönalger och det lönar sig att vara försiktig.
Identifiera blågrönalger
Blågrönalger syns vanligen som små grönskiftande partiklar i vattnet. De kan inte lyftas med en käpp som trådlika grönalger. Blågrönalger kan samlas i yt- eller strandvatten som tjock gröt. En bra identifieringsmetod är att låta vatten stå i ett dricksglas. Om algpartiklarna stiger till ytan inom en timme är de blågrönalger. Tidpunkten skiljer blågrönalgerna från pollen: pollen finns i vattnet i början av sommaren, blågrönalger i mitten och slutet av sommaren.
Varför ska man vara försiktig?
En del av blågrönalgerna är giftiga, men du ser ingen skillnad mellan de giftiga algerna och de giftfria med blotta ögat. Därför är det viktigt att vara försiktig med alla blågrönalger. Vatten som innehåller alger får inte sväljas eller användas i bastun. Undvik också att bada i vatten som innehåller alger samt att använda vattnet till att vattna ätbara grönsaker. Låt inte hundar eller andra husdjur dricka vatten som innehåller blågrönalger eller plaska i det. Även djur kan insjukna i eller till och med dö av alggifter.
Var och när?
Blågrönalger förekommer särskilt i övergödda sjöar. I Östersjön förekommer blågrönalgblomningar allmänt i Finska viken och Skärgårdshavet. Blågrönalgerna börjar föröka sig när vattnet blir varmare på högsommaren. I juli-augusti kan det snabbt uppstå stora algmassor som vid lugnt väder stiger till ytan som algblomningar. Anmäl dina observationer av blågrönalger i karttjänsten på vesi.fi eller i Järvi-meriwiki!