Julkaistu: 8.6.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Pirkanmaalla ei havaittu sinileviä

Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla Pirkanmaalla ei havaittu sinileviä viikolla 23. Järvivesi on hieman keskimääräistä viileämpää.

Sinilevien runsastuminen haittaa monella tapaa vesien ja rantojen käyttöä. Toisaalta levien runsastuminen johtuu ihmisten aiheuttamasta vesien rehevöitymisestä. Sinilevät ovat luonnollinen osa vesien eliöstöä, ja niitä esiintyy vesissä pieniä määriä ympäri vuoden monien muiden mikroskooppisen pienten levien tavoin. Sinileviä on myös vähäravinteisissa vesissä.

Runsastuva sinileväesiintymä näkyy vedessä sinivihreinä hippuina. Rantaan ajautuessaan levämassa on maalimaista, ja koskettaessa sinilevämassa hajoaa hippusiksi eikä takerru esimerkiksi rihmamaisena tikkuun. Jos epäilee, että sinilevää on vedessä, voi sitä ottaa vesilasiin ja antaa seistä vähän aikaa. Jos levä nousee pintaan, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.

Kellertävä siitepöly vedenpinnalla saattaa muistuttaa sinilevää. Erityisesti männyn siitepölyä on runsaasti lähinnä alkukesällä, jolloin sinileväkukintoja ei yleensä vielä ole. Rannoille kasaantuessaan ja mädäntyessään siitepöly haisee pahalle.

Ilman epäpuhtaudet, kuten noki ja tuhka, kertyvät harmaaksi kalvoksi veden pinnalle etenkin keväisin. Myös ne voivat herättää epäilyjä leväesiintymästä.

Järvivesi hieman keskimääräistä viileämpää

Pintaveden lämpötilan mittaukset ovat käynnistyneet lähes koko Suomessa. Keskiviikon 7.6. pintaveden lämpötila oli Virtain Kitusjärvessä 12,5 astetta, Längelmäveden Kaivannossa 12,8 astetta ja Näsijärven Kyrönlahdella 10,2 astetta. Mitatut lämpötilat olivat keskimääräistä lukemaa 2,5–3,6 astetta viileämpiä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:
ylitarkastaja Anu Peltonen
puh. 0295 036 367
anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:
Levähavaintopaikat ja levätilanne Pirkanmaalla

Leväarkisto

Havaintolähetti

Kuva: Järvivedet ovat vielä melko viileitä. Kuva on Kangasalan Vesijärvestä. © Sabina Mäki