Julkaistu: 5.3.2020
Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus
Lauha ja sateinen talvi enteilee kevättulvia (Pohjois-Karjala)
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli Pohjois-Karjalassa reilut kuusi astetta tavanomaista leudompi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin helmikuun keskilämpötilaksi -4,0 astetta, kun se tavallisesti on -10,4 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin helmikuun keskilämpötilaksi -3,1 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on -9,7 astetta.
Helmikuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa lähes kaksinkertainen. Ympäristöhallinnon havaintopisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella keskimääräinen sademäärä oli 63 mm, kun em. pisteiden pitkänajan helmikuun keskiarvo on 33 mm.
Kuukauden lopussa lumen syvyys vaihteli yleisesti 10-30 cm, kun se tavallisesti on noin 60 cm. Tällä hetkellä lunta on yleisesti 10-40 cm. Maakunnasta löytyy myös lumisia alueita, kuten Koli (52 cm), Ilomantsin Naarva (87 cm) ja Lieksan Kivivaara (100 cm). Helmikuun lopussa lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m²) vaihteli maakunnassa 60 – 120 kg/m2. Lumisimmilla alueilla lumikuorma vaihteli 130-180 kg/m2.
Vuoksen vesistöalueella lauha ja sateinen talvi on nostanut useiden jokien ja luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealle. Kajoonjärvi on helmikuun ennätyslukemissa.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on noussut yli puoli metriä joulukuun alusta lähtien ja on nyt 11 cm ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Ennusteen mukaan vedenpinta jatkaa nousua, jota kertyy 10-30 cm huhtikuun puoliväliin mennessä. Saimaalla on aloitettu poikkeusjuoksutukset kevään ja kesän tulvariskin välttämiseksi.
Pielisen vedenkorkeus on noussut 60 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolelle. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee maaliskuun lopulla lähelle keskimääräistä tulvakorkeutta. Lisäksi Pielisen valuma-alueella on paikoin normaalia suurempi lumen vesiarvo, minkä vuoksi kevättulvasta ennustetaan selvästi tavallista suurempaa. Viinijärven vedenkorkeus oli helmikuun lopussa 30 cm, Kajoonjärven 35 cm ja Ruunaan 36 cm normaalia ylempänä.
Pielisjoen keskivirtaama oli helmikuussa noin neljänneksen tavanomaista suurempi. Lieksanjoen helmikuun keskivirtaama oli vastaavasti lähes kaksinkertainen ja Koitajoen puolitoistakertainen. Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat puolitoistakertaisesta aina lähes nelinkertaiseen. Höytiäisen Puntarikoskella helmikuussa virtasi vettä puolitoistakertainen määrä. Jänisjoen Ruskeakoskella vastaavasti vettä virtasi kolminkertainen ja Saramojoen Roukkajankoskella lähes nelinkertainen määrä.
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus vaihteli helmikuun lopussa ajankohdan keskiarvon molemmin puolin. Kontiolahden Jakokoskella ja Jaamankankaalla sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjaveden korkeus oli 33-55 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Ainoastaan Nurmeksen Juutilankankaalla pohjavedenkorkeus oli 15 cm tavanomaista alempana. Routaa em. mittauspaikoissa oli 3-12 cm, kun sitä normaalisti on 21 cm.
Pyhäselän Roukalahdella jäänpaksuus oli helmikuun 29. päivä 28 cm ja Pielisellä Nurmeksessa 39 cm. Pyhäselän jää oli 22 cm ja Pielisen 16 cm tavanomaista ohuempaa.
- Tilasto-osa (pdf)
Lisätietoja
Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi