Julkaistu: 8.5.2020
Tämän tiedon on tuottanut Tulvakeskus
Lapissa varaudutaan suurtulviin
Lapissa on edelleen paljon lunta maastossa ja lumen vesiarvot ovat ennätyksellisen suuria. Säiden lämmetessä uhkana ovat suurtulvat. Niihin on varauduttava hyvissä ajoin.
Kevättulvia saadaan vielä odottaa Lapissa. Lumen sulaminen käynnistyy vasta, kun vuorokauden keskilämpötila nousee selvästi nollan yläpuolelle.
Tämän hetken ennusteiden mukaan tulvahuippu saataisiin Lapissa kesäkuun alkupuolella. Täsmällistä ajankohtaa on vielä mahdoton ennustaa – samoin kuin tulvien ankaruutta. Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että tulossa voi olla yhtä suuria tulvia kuin alueen aiemmat suurtulvat. Jopa ennätyssuuret tulvat ovat mahdollisia.
Vahinkorajat ovat vaarassa ylittyä erityisesti Rovaniemellä, Kittilässä ja Pellossa. Myös Kemijärvellä ja Ivalossa on syytä olla varuillaan.
Tulviin on varauduttu jo pitkän aikaa
Viranomaiset varautuvat tulviin monin tavoin. Tulvasuunnitteluhanke aloitettiin Lapin ELY-keskuksen johdolla jo vuonna 2019 – ennen kuin nyt uhkaavista tulvista oli mitään tietoa. Hanke sai jatkoa huhtikuussa, ja se on tuottanut kuntiin ja pelastuslaitokselle ajantasaiset tulvasuojelun suunnitelmat. Näihin viranomaisten on hyvä tukeutua tulvasuojelua suunnitellessaan.
Suunnitelmien mukaisesti kunnissa on kartoitettu tulvariskialueella olevia kiinteistöjä ja muita kohteita. Niitä on myös jo ryhdytty suojaamaan tämän kevään tulvien varalta. Torniossa ja Ivalossa on korotettu vanhoja tulvapenkereitä, ja Kittilässä on tehty maa-aineksesta tilapäisiä tulvapenkereitä. Penkereitä täydennetään tarvittaessa.
Tänä keväänä käynnistettiin myös Lapin pelastuslaitoksen koordinoima tulvasuojeluhanke. Sen tarkoitus on hankkia tulvien torjuntaan tarvittavia materiaaleja Lapin tulvariskialueille. Nyt hankituilla materiaaleilla voidaan rakentaa noin viisi kilometriä tilapäistä tulvaseinämää, kertoo Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela.
– Seinämiä varten on nyt varastossa suursäkkejä ja rakennusmuovia sekä säkkien täyttö- ja nostolaitteita. Lisäksi on hankittu 12 000 pientä, 25 kilon säkkiä ja niiden täyttölaitteita. Täyttölaitteiden ansiosta emme joudu enää pyytämään varusmiehiä avuksi säkkien täyttöön.
Tulviin pitää varustautua aina etukäteen
Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen Tulvakeskus seuraa tarkasti tulvatilannetta ja varoittaa tulvista. Tulvasuojauksessa ei voi kuitenkaan odotella tulvatietojen täsmentymistä.
– Tulviin pitää varautua mieluummin viikkoa liian aikaisin kuin päivää liian myöhään, Soppela toteaa. – Materiaalihankinnat ja rakennusten suojaus täytyy aloittaa hyvissä ajoin, koska tulva voi nousta ennustettua nopeammin.
Lapin pelastuslaitoksen varautumisurakkaa helpottaa yhteistyö muiden pohjoisen alueen pelastuslaitosten kanssa. Alueen pelastuslaitokset ovat jo aiemmin sopineet, että naapuriapua annetaan tarvittaessa. Myös puolustusvoimat ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu kutsutaan tarpeen vaatiessa hätiin.
Jokaisen pitää suojella oma talonsa
Pientalon tulvasuojelussa päävastuu on kiinteistönomistajalla. Jos talo sijaitsee tulvariskialueella, on talonomistajan syytä suunnitella tulvasuojelu etukäteen ja hankkia tarvittavat välineet ja materiaalit.
– Kun tulva alkaa nousta, ei kaupasta tai vuokraamosta enää ehkä löydy pumppuja ja muita tavaroita. Ne on paras hankkia ennalta, Soppela neuvoo.
Hankalimmassa tilanteessa ovat tulvariskialueella omissa taloissaan asuvat ikäihmiset. Heitä on kehotettu pysymään kotona koronatilanteen vuoksi, mutta tulviin pitäisi silti varautua.
– Kannustaisinkin nyt sukulaisia ja naapureita ojentamaan auttavan kätensä, Soppela huomauttaa.
Ikäihmisiä voi auttaa esimerkiksi selvittämään tulvasuojelun tarpeen, hankkimaan tarpeelliset välineet ja suunnittelemaan, kuka voi tulla avuksi rakentamaan tulvasuojausta. Tulvatilanteen kehittymistä on myös hyvä seurata verkosta ja välittää tieto iäkkäälle talonomistajalle.
Tulvasuojan rakentaminen pientalon ympärille onnistuu kotikonstein, kunhan materiaalit on hankittu. Lapin pelastuslaitoksen ja Rovaniemen kaupungin tuottama opasvideo neuvoo tärkeimmät vaiheet:
Tietoa Lapin ja koko Suomen vesi- ja tulvatilanteesta
- Vesi.fi, karttapalvelu
https://www.vesi.fi/karttapalvelu/ - Lapin pelastuslaitoksen Lapin tulvasivut 2020
http://www.lapinpelastuslaitos.fi/ajankohtaista/lapin-tulvasivut-2020 - Tulvakeskus
https://www.vesi.fi/tulvakeskus/
Ohjeita omatoimiseen varautumiseen
- Vesi.fi, asiakaspalvelusivusto
https://www.vesi.fi/asiakaspalvelu/ - Ympäristöhallinnon tulvaohjeet
https://www.ymparisto.fi/tulvaohjeet - Lapin pelastuslaitoksen Lapin tulvasivut 2020 http://www.lapinpelastuslaitos.fi/ajankohtaista/lapin-tulvasivut-2020
- Lapin tulvaopas
https://www.doria.fi/handle/10024/134603
KUVA: Ari Soppela, valmiuspäällikkö, Lapin pelastuslaitos. Pelastustieto 8/2016, Nuotta 2016 -öljyntorjuntaharjoitus.