Julkaistu: 9.7.2021
Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus
Kuivuus voi yllättää hitaudellaan
Tämän kesän kesä- ja heinäkuun kuumuus ja sateettomuus saattavat kuivattaa kaivoja ja heikentää satoja. Kuivakausi vaatii kuitenkin aikaa kehittyäkseen vakavaksi ongelmaksi. Kuivakausi voi kestää useita kuukausia tai jopa vuosia.
Kesä- ja heinäkuu ovat olleet hyvin kuivia ja kuumia, kuten moni on huomannut. Kun itseään joutuu jäähdyttämään vedellä normaalia enemmän, huomaa helposti myös luonnon vedentarpeen. Uutisissakin on ehditty päivittelemään kuivuutta jo moneen otteeseen.
Vaikka helle ja kuivuus kulkevat usein käsikädessä, ei yksi helleaalto vielä saa aikaiseksi kuivakautta. Kuivakausi vaatii enemmän aikaa ja kehittyy hiljalleen. Kun helleaalto väistyy ja taivaalta ripsahtaa muutama sade, unohtaa suurin osa meistä jo kuivuuden. Vesitilanteen normalisoituminen vaatii kuitenkin pidemmän ajan ja enemmän sateita.
Kuivuutta voi olla monenlaista. Helpointa hahmottaa on, kun vettä sataa selvästi normaalia vähemmän pitkällä aikavälillä. Tämä johtaa ajan kanssa maankosteuden alenemiseen, joka taas johtaa aikanaan virtaamien, järvien ja pohjavesien laskuun. Maankosteus kiinnostaa mm. maanviljelijöitä, kun taas pohjavedet vesilaitoksia ja kaivojen omistajia.
Kaivon omistajalle voi koitua ongelmia kuivuudesta jo ennen kuin kaivo on kuivunut. Kuivuus voi heikentää vedenlaatua jo ennen sen kuivumista. Kaivon vedenpinnan lisäksi kannattaa siis tarkkailla myös vedenlaatua jos vesitilanne vaikuttaa kuivalta. Voit ilmoittaa kuivuneet kaivot vesi.fi-karttapalvelussa. Kannattaa myös selvittää ennalta, mistä voit saada varavettä, jos kaivosi pääsee kuivumaan. Myös vesilaitoksilla ja vesiosuuskunnilla voi tulla ongelmaa veden saatavuuden kanssa vakavina kuivakausina. Kannattaa siis seurata heidän tiedotteitaan kuivakausien aikana.
Maanviljelijöitä kiinnostaa etenkin kuivuuden aiheuttama maankosteuden vajaus. Alkukesästä viljelykset ovat altteimpia kuivuudelle. Heinäkuun kuivuus ei ole yhtä haitallista, koska juuret yltävät jo syvemmälle maaperään. Myös mm. viljelylajikkeilla, maalajilla ja pellon kunnolla on paljon merkitystä sille, kuinka hyvin viljelykset kestävät kuivuutta. Kastelulaitteilla voidaan luoda sadetta viljelmille, mutta pienistä sivu-uomista tai ojista ei kuivakautena välttämättä riitä vettä kasteluun. Kotiviljelyksilläkin kastelu kannattaa aloittaa tarpeeksi ajoissa, sillä kuivahtanut maanpinta ei ime vettä hyvin.
Vesi.fi-palvelun vesitilannesivulla on uusi kuivuustilanneosio. Syken asiantuntijat päivittävät sinne sanallisesti kuivuustilannetta, lisäksi vesitilannetietoa löytyy maankosteudesta ja pohjavedestä. Sivulta löytyy myös paljon mielenkiintoista tietoa kuivuuteen ja siihen varautumiseen liittyen.
Lauri Ahopelto
Kehitysinsinööri
Syke, Vesikeskus
Kuva: © Lauri Ahopelto, Syke