Julkaistu: 15.3.2022
Koko maahan ennustetaan tavanomaisia kevättulvia
Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus
Vaikka talven aikana on kertynyt paikoin poikkeuksellisen paljon lunta, kevättulvia voidaan odottaa suhteellisen rauhallisin mielin. Koko maahan on ennustettu melko tavanomaisia kevättulvia. Pohjanmaan rannikolla ensimmäinen tulvahuippu saavutetaan ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella, minkä jälkeen sää viilenee, ja toinen huippu on edessä huhtikuussa. Etelä- ja Lounais-Suomessa tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti huhtikuun alkupuolelle, Pohjois-Pohjanmaalla huhtikuun lopulle ja Lapissa todennäköisesti toukokuulle.
Jokien ja järvien pinnat lähtevät nyt nousuun
Lämmin sää sulattaa lumia ja nostaa jokien ja järvien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä länsirannikon joissa kuluvan viikon aikana. Yöpakkaset hidastavat sulamista etelässä ja lounaassa, mutta Pohjanmaalla rannikon läheisyydessä virtaamat lähtevät nousuun loppuviikolla. Keski- ja Itä-Suomen suurten järvien pinnat ovat nousemassa keskimääräistä korkeammalle runsaan lumen vuoksi.
Paksu lumipeite ei automaattisesti ennusta suurempaa tulvaa
Lunta on Oulun eteläpuoleisella alueella selvästi keskimääräistä enemmän, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa monin paikoin kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Runsaasta lumipeitteestä huolimatta alueelle ennustetaan keskimääräistä tai hieman suurempaa kevättulvaa.
Lapissa tulvasta odotetaan tällä hetkellä keskimääräistä tai hieman pienempää, sillä lunta on tavallista vähemmän. Poikkeuksen tekee Paatsjoki, jonka valuma-alueella lunta on keskimääräistä enemmän. Lapin tulvat ajoittuvat tyypillisesti toukokuun loppupuolelle.
Sää määrää tulvan lopullisen suuruuden ja jääpatojen riskin
”Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sulamisajan säästä. Pitkä lämmin ja sateinen kausi nostaa tulvan herkemmin vahinkorajalle. Toisaalta lyhyehköt lämpenemisjaksot yöpakkasineen saavat lumen sulamaan verkkaisemmin, jolloin tulvariski pienenee”, huomauttaa tutkija Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta.
Alueilla, joilla lumi ja jäät sulavat kahdessa tai useammassa jaksossa, saattaa tulvahuippu jäädä keskimääräistä pienemmäksi.
Jos virtaamat kasvavat nopeasti, jääpatojen ja merkittävien ongelmien riski kasvaa. Esimerkiksi Pohjanmaalla jokien jäät ovat tavanomaista paksumpia.
Seuraa vesi- ja tulvatilannetta
- Vesi- ja tulvatilanne (vesi.fi)
- ELY-keskusten ja Tulvakeskuksen tiedotteet (vesi.fi)
- Vesitilanne kartalla – tulvavaroitukset näkyvät kartalla, jos varoituksia on (vesi.fi).
Seuraa tulvatilannetta Twitterissä:
- #tulva OR #tulvat (alueesta riippumaton hakutulos Twitterissä)
- @pinnanalta (Syken hydrologien Twitter-tili)
- @meteorologit (Ilmatieteen laitoksen Twitter-tili)
ELY-keskukset tiedottavat:
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus: Kevään tuloon varaudutaan mittaamalla jokijäiden paksuuksia ja tekemällä säännösteltyihin järviin tilaa sulamisvesille (11.3.2022)
- Uudenmaan ELY-keskus: Kevyen liikenteen väylä toistaiseksi suljettu Vantaan Askistossa maantien 120 varrella (11.3.2022)
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus: Helmikuun 2022 vesitilannekatsaus: Lunta oli helmikuussa keskimääräistä enemmän (Pohjalaismaakunnat) (3.3.2022)
- Pirkanmaan ELY-keskus: Pirkanmaan säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia lasketaan kevättulviin varautumiseksi (25.2.2022)
- Pohjois-Savon ELY-keskus: Pohjois-Savon vesitilannekatsaus (24.2.2022)
- Hämeen ELY-keskus: Järvien vedenkorkeudet ovat Hämeessä keskiarvotasolla ja lunta on paikoin runsaasti (22.2.2022)
- Uudenmaan ELY-keskus: Varoitus tulvivista tieosuuksista (21.2.2022)
Lisätietoja
Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus Syke, puh. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@syke.fi