Julkaistu: 11.4.2024
Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus
Karvianjoella odotettavissa lähipäivinä selvästi normaalia pahempi kevättulva – jääpatoriskiltä onneksi vältytään (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Kuluvan viikon säätilan nopea lämpeneminen on saanut lumen sulamisen kunnolla liikkeelle myös Pohjois-Satakunnassa Karvianjoen vesistöalueella, jossa on odotettavissa keskimääräistä vuotuista tulvahuippua selvästi isommat virtaamat ja järvien vedenkorkeudet lähipäivien aikana.
Karvianjoen vesistöalueen yläosan lumen vesiarvo oli tänä keväänä ennen sulamisen alkua 150 mm:n luokkaa, mikä on reilusti keskimääräistä enemmän. Nopea lämpeneminen yhdistettynä vesisateisiin on saanut vesistöalueen virtaamat viime päivinä nopeaan nousuun. Virtaamahuippu vesistöalueen ylä- ja keskiosassa ajoittuu ennusteen mukaan viikonlopulle ja vesistön alaosassa Merikarvianjoella ensi viikon alkuun. Isojärven vedenkorkeus on ennusteen mukaan nousemassa tasolle +35,70 – +35,90 N60, kun keskimääräinen vuotuinen tulvahuippu on noin +35.40. Tämän vuosituhannen pahimmassa tulvatilanteessa lokakuussa 2012 Isojärven vedenkorkeus nousi tasolle +36,02. Poosjärven vedenkorkeus on nousemassa ennusteen mukaan tasolle + 32,50-32,60 N60, joka on noin 40 cm keskimääräistä tulvahuippua enemmän ja aiheuttaa kastumisvaaran vapaa-ajanasunnoille. Virtaamien ennustetaan nousevan Karvianjoen merkittävimmissä lasku-uomissa Merikarvianjoella ja Eteläjoella noin tasolle 100 m3/s, minkä toistuvuus on kerran 5-10 vuodessa.
Karvianjoen tulvavahinkoriskejä mm. Pomarkunjoella, Merikarvianjoella ja Eteläjoella helpottaa se, että jokialueiden jäät ovat jo sulaneet eikä jääpatoriskiä enää ole.
Muualla Lounais-Suomessa lumet ovat käytännössä jo sulaneet ja käynnissä oleva tulviminen Varsinais-Suomessa ja Etelä-Satakunnassa on kevään aiempia tulvahuippuja pienempi. Esimerkiksi Loimijoella virtaamahuippu jäi tällä viikolla alle 100 kuutioon sekunnissa, kun maaliskuun puolivälin huippuarvo oli yli 200 m3/s ja pääsiäisviikonloppuna n. 150 m3/s. Kokemäenjoen pääuoman virtaama tulee pysymään pitkään suurena ollen tällä hetkellä noin 600 m3/s, koska Pirkanmaalla vesistön yläosassa on lumen sulaminen lähtenyt Karvianjoen tapaan vasta tällä viikolla kunnolla käyntiin ja juoksutukset säännöstellyistä järvistä ovat lähiaikoina suuret.
Ranta-asukkaiden ja mökkiläisten on syytä varautua suuriin vedenkorkeuksiin tarkastamalla mm. rannoilla olevat rakenteet. Rannalla liikkuvien on myös syytä varoa lähipäivien poikkeuksellisen vuolasta virtaamaa erityisesti Pohjois-Satakunnan joki- ja purouomien läheisyydessä.
Ohjeet omatoimiseen varautumiseen:
Tulvariskit kasvavat, näin varaudut tulviin (vesi.fi)
Lisätietoja:
Juha-Pekka Triipponen,
puh.0295 022 953, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Pauli Myllymäki,
puh. 0295 022 910, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuva: Pomarkun Harjakosken padolla kuohusi torstaina 11.4.2024 aamupäivällä n. 120 m3/s:n virtaama, joka on vielä nousussa. © Noora Kalliomäki, Varsinais-Suomen ELY-keskus