Julkaistu: 24.6.2021

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Helteet ovat lisänneet sinilevien määrää Kaakkois-Suomen vesillä

Kuva: Tuuli ja sateet ovat sekoittaneet Lappeenrannan Haapajärven veden eikä sinilevää järvellä vielä ole kuin vähän veteen sekoittuneena.

Kaakkois-Suomen levähavainnoinnissa on muutamia ilmoituksia runsaista levähavainnoista tullut. Pääosin sekä Suomenlahdella että sisävesillä on havaittu vasta vähän tai ei ollenkaan levää.

Vaikka leväseurannan vakiohavaintopaikoilla ei vielä Imatran Immalanjärveä lukuun ottamatta ole sinileviä havaittu, on muutamia yleisöhavaintoja runsaista levämääristä Kaakkois-Suomen järviltä viime päivinä tullut. Myös Suomenlahdella on alkuviikon aikana todettu satelliittikuvien perusteella sinilevää pintavesikerroksessa, mutta levämäärät itäisellä Suomenlahdella ja Kaakkois-Suomen sisäsaaristossa ovat toistaiseksi olleet havaintojen perusteella vähäisiä.

Sään viileneminen ja voimakkaat tuulet ovat sekoittaneet vedet ja todennäköisesti juhannuksena merkittäviltä sinilevähaitoilta pääosin vältytään.

Jos huomaat lähivesistössäsi paljon vedenpinnalla kelluvaa levää, voit tehdä siitä kännykällä ilmoituksen Järvimeriwikiin havaintolähetillä.

Veden käytössä kannattaa olla varovainen, jos huomaa vesistön pinnalla paljon sinilevää.

Voit lähettää oman sinilevähavainnon havaintolähetillä

Lomaillessa voit tehdä omia sinilevähavaintoja vesistöistä havaintolähetti sovelluksella ja kirjata ne Järvimeriwikiin muillekin rannoilla liikkujille tiedoksi. Sinilevien runsaus arvioidaan siinä 0-3 asteikolla, jossa 0 = ei levää.

Liitteenä kuvana THL-ohje yksinkertaisesta sinilevätestistä.

Yksinkertainen levätesti: Ota leväistä vettä lasiin tai purkkiin ja anna veden olla noin tunnin paikoillaan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia on kyseessä sinilevä.

Älä käytä vettä löylyvetenä jos siinä on paljon sinilevää

Miten pitkään sinilevää on vedessä, on mahdoton arvioida. Jos vedessä on tai tiedät, että siinä on äskettäin ollut paljon sinilevää, muista nämä asiat:

  • Älä ui sinileväisessä vedessä
  • Älä päästä lapsia tai lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan
  • Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
  • Vettä ei saa käyttää löylyvetenä
  • Vettä ei suositella pesuvedeksi
  • Vettä ei suositella tiskivedeksi
  • Vettä ei suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun

Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinileväesiintymän ulkonäön perusteella ei voi arvioida, onko kyseessä myrkkyjä tuottava sinilevälaji vai ei.

Sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua oletuksella, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. (lähde THL)

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Vesienhoidon asiantuntija Ville Räihä
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 226