Julkaistu: 6.9.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Elokuun 2023 vesitilannekatsaus: Elokuussa satoi runsaasti (Pohjalaismaakunnat)

Sateista elokuuta edelsi heinäkuun lopun poikkeuksellisen runsas sade. Elokuun sademäärä oli monin paikoin Etelä-Pohjanmaalla noin 140 mm, kun keskimääräinen elokuun sademäärä alueella on noin 70 mm luokkaa.

Esimerkiksi Alajärvellä Möksyssä satoi elokuussa 143 mm, Seinäjoella Ylistarossa 138 mm, Jalasjärven Hirvijärvellä 144 mm ja Ähtärin Myllymäellä 148 mm.

Elokuussa eniten satoi maanantaina 28.8., jolloin vuorokauden sademäärä nousi paikoin 40–60 millimetriin. Esimerkiksi Alajärvellä Möksyn sadeasemalla satoi tuolloin 49 mm, Ähtärin Myllymäellä 57 mm, Isojoen Kärjenkoskella 40 mm ja Jalasjärven Hirvijärvellä 38 mm. Sateiden seurauksena maa oli elokuussa hyvin märkää, eivätkä sateet päässeet imeytymään maaperään. Sateet nostivatkin vedenpintoja nopeasti.

Lapuanjoen Liinamaassa vedenpinta lähti laskuun heinäkuun lopun sateiden jälkeen elokuun alkupuolella. Vedenpinta Liinamassa nousi uudelleen lähelle tulvarajaa elokuun lopun sateiden vuoksi. Kuortaneenjärven vedenpinta nousi elokuun lopun sateiden vuoksi puoli metriä elokuun tavanomaista tasoa korkeammalle. Nurmonjoella ns. Nurmonjoen latvajärvien pinnat olivat lähes koko elokuun tulvakorkeuksilla ja juoksutukset järvistä olivat poikkeuksellisen suuria. Myös Hirvijärven ja Varpulan tekojärvien pinnat olivat elokuun lopussa nousemassa lähelle säännöstelyn ylärajoja.

Kyrönjoen vesistöalueella etenkin Seinäjoella vedenpinta nousi elokuun lopulla korkealle ja vesi nousi paikoin pelloille etenkin Peräseinäjoen ja Seinäjoen välisillä peltoalueilla. Kalajärven ja Kyrkösjärven tekojärvien vedenpinnat ovat nousivat säännöstelyn ylärajojen tuntumaan. Kyrönjoen alaosalla virtaama oli elokuun lopussa suurimmillaan noin 160 m3/s.

Ähtävänjoen vesistöalueella Alajärveen laskevan Kuninkaanjoen pinta nousi elokuun lopun sateilla yhteensä noin 2,6 metriä. Vedenpinta kääntyi melko nopeasti laskusuuntaan ja laski elokuun viimeiseen päivään mennessä 1,3 metriä. Heinäkuun lopun runsaista sateista lähtien poikkeuksellisen korkealla ollut Lappajärven vedenpinta kääntyi uudestaan noususuuntaan ja oli elokuun lopulla 35 cm korkeammalla kuin tuohon aikaan tavanomaisesti.

Perhonjoen vesistöalueella elokuun lopun sateet ja virtaamien nousu jäi pienemmäksi kuin Etelä-Pohjanmaalla. Myös Pohjanmaan rannikon pienemmillä vesistöalueilla sateet jäivät vähäisemmiksi kuin Etelä-Pohjanmaan jokien latva-alueilla. Virtaamien nousu jäi rannikon pienemmissä joissa maltilliseksi.

Sinilevätilanne rauhallinen, runsaat sateet heikensivät jokien vedenlaatua

Lämpimien säiden vuoksi pintavesien lämpötilat olivat elokuussa tavanomaista korkeampia. Lappajärvellä veden lämpötila elokuussa vaihteli pääosin 18–20 °C välillä, kun elokuun lämpötila on keskimäärin 17,5 °C. Sinilevien osalta elokuu oli kuitenkin suhteellisen rauhallinen. Epävakaiset säät ja kovat tuulet eivät suosineet voimakkaiden tai pitkäkestoisten sinileväkukintojen esiintymistä. Vähäiseksi määritettyjä kukintoja havaittiin Alajärvellä, Ähtärinjärvellä, Luodonjärvellä sekä Pietarsaaren edustan merialueella. Heinäkuun lopun, elokuun alun sekä elokuun lopun runsaat sateet näkyivät jokien veden laadussa. Vesi oli sameaa ja ravinnepitoisuudet korkeita tai erittäin korkeita ilmentäen voimakasta valuma-alueelta tulevaa kuormitusta. Happamuushaittoja ei kuitenkaan havaittu. Suurten jokien pH oli välillä 6–7, mikä on ajankohtaan nähden tyypillistä.

Runsaat sateet täydentävät pohjavesivarantoja

Elokuun runsaiden sateiden takia pohjavedenpinnat ovat pysyneet melko tasaisina. Ajankohdalle tyypillisesti pohjavesipinnat jatkaisivat laskua vielä lämpimän kauden aikana, kunnes syksyn sateet täydentäisivät pohjavesivarantoja. Elokuun loppupuolen sateet nostivat paikoitellen pohjavedenpintoja jopa noususuuntaan. Valtakunnallisilla pohjaveden seuranta-asemilla pinnankorkeudet ovat pääosin keskiarvoja korkeammalla.

Lisätietoja

Vesistöennusteet ja varoitukset kartalla: https://www.vesi.fi/karttapalvelu/
Reaaliaikainen vesitilanne: http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/RealTime/lsu.htm

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto
puh. 0295 027 794 (säännöstely ja virtaamat)

Ryhmäpäällikkö Jyrki Latvala
puh. 0295 027 861 (vedenlaatu)

Ylitarkastaja Krister Dalhem
puh. 0295 027 671 (pohjavedet)

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

 Kuva: © Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus