Lumitilanne 29.3.2024

Etelärannikko lähes lumeton, Utsjoen – Inarin alueella paikoin tavallista vähemmän

Etelä- ja Länsi-Suomessa lunta on pääosin 10–70 kg/m2 ja Keski-Suomessa sekä Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa 70 – 100 kg/m2. Kainuussa lunta on 150 – 260 kg/m2, lumisimpana paikkana Hyrynsalmen Paljakka 300 kg/m2 . Lapissa lumikuorma vaihtelee 160 – 200 kg/m2, Inarin – Utsjoen seudulla lunta on n. 160 kg/m2 , mikä on ajankohdan keskiarvoon verrattuna n. 20 mm eli 20 kg/m2 vähemmän

 

Syke ja Tukes varoittavat isojen hallien kattojen lumikuormariskeistä (tiedote 21.1.2022)

milloin lunta pitäisi pudottaa katolta, kuvituskuva

Milloin lunta pitää pudottaa katolta?

Katon lumikuorma voi vaurioittaa erityisesti isojen hallien rakenteita. Lumi pitää poistaa katolta ajoissa. Kiinteistönomistajan pitää myös varmistaa, ettei katolta putoa lunta tai jäätä ihmisten päälle. Asuintalon katolle ei pidä mennä itse.

Laajarunkoiset hallit

Laajarunkoiset hallit ovat lumikuorman riskikohteita. Hallien piilevät rakennevirheet alkavat yleensä ilmetä, kun kattokuorma kasvaa lähelle sataa kiloa neliömetrillä. Jo puolen metrin lumikerros tulee poistaa katolta alan ammattilaisten avulla.

Kuplahallit

Kuplahallit eivät kestä kunnolla lumen painoa. Jo 20 senttimetrin lumikerros voi olla kuplahallille liikaa. Lunta voi sataa Suomessa lyhyessäkin ajassa 20–30 senttiä, joten kuplahallit soveltuvat huonosti maamme talvisiin oloihin.

Omakoti- ja kerrostalot

Asuintaloissa lumi ei yleensä aiheuta riskiä kattorakenteille, ne kestävät suurtakin lumikuormaa. Korkeilta katoilta putoavat jääpiikit ovat erityinen vaara. Katolle ei pidä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Tiesitkö tämän lumesta